Budování firemní identity na sociálních sítích

Doba, kdy sociální sítě byly pouze o sbírání “lajků na selfíčka” je dávno pryč. V dnešní době jsou profily na sociálních sítí pro mnoho firem nejdůležitějším sběrem objednávek a poptávek po jejich produktech a službách. Po webových stránkách jsou sociální sítě druhým největším online nástrojem pro podnikání.

Budování značky na Facebooku

Začneme tedy tou nejrozšířenější a pro mnoho firem / značek nejpoužívanější sociální sítí Facebook. Aktuálně po celém světe používá tuto sociální síť více než 2,5 mld. lidí každý měsíc, to je dost velký okruh potencionálních zákazníků, co myslíte?

Facebook ví o svých uživatelích téměř vše, díky tomu je obrovská možnost přesného cílení a to ještě ve srovnání s ostatními formami reklam za o dost nižší peníze. V některých odvětvích lze konverzi uskutečnit již za pár “korun”. Stačí jen vědět, jak zákazníka upoutat, jaká je vaše cílová skupina a co má být cílem / konverzí reklamy. Reklamu nemusíte směřovat pouze na nákup produktu, ale i na sběr kontaktů, návštěvu prodejny či odeslání formulářů.

Za nás je firemní stránka na Facebooku skutečný základ online marketingu. V případě, že si nevíte rady, jak stránku založit a jak jí spravovat doporučujeme využít služeb agentur, kteří vám s vaší prezentací na Facebook nebo spíše obecně na sociálních sítích rádi pomůžou.

Budování značky na Instagramu

Instagram je jednou z nejrychleji rostoucích sociálních sítí, druhou nejstahovanější aplikací v Apple Storu a desátým nejvyhledávanějším slovem na Googlu. Aktuálně ho celosvětově využívá více než 1 miliarda uživatelů.

Budování značky na Instagramu se drobně od Facebooku liší, lze zde uspět i bez toho, abyste museli za každou cenu dávat peníze do reklamy. O to větší investicí se pro vás stane váš čas, kterého do toho budete muset dát opravdu hodně. Firmy by tedy neměli šetřit na kvalitním správci Instagramu a nejen jeho, to se týká všech sociálních sítí.

Ne pro každou firmu je ale Instagram vhodnou platformou, za předpokladu, že vaše cílová skupina je starší než 40 let, určitě pro vás nebude Instagram tou pravou sociální sítí. 60 % uživatelů této sociální sítě má totiž 18 – 35 let.

Váš profil bude vaší vizitkou, dbejte na důkladnou optimalizaci a správné informace. Důležitá rada na závěr spravujte profil, který vás baví, téma vás musí chytit, pokud to budete dělat s nezájmem, úspěch se nikdy nedostaví.

Budování značky na Linkedlnu

I když se ve spojitosti Linkedin často setkáváme s tím, jak budovat svou osobní značku, k čemuž je tato sociální síť primárně slouží. Pojďme si říct, jak zde budovat značku naší společnosti na tzv. profesionálním Facebooku. Jelikož tato síť „mezi odborníky“ dlouhodobě nabírá na síle a stává se pro spoustu lidí tou hlavní sociální sítí.

Všeobecně platí, že na Linkedinu nemusí získat jen nové zákazníky, ale jako společnost oslovíte odborníky z Vaší oblasti, případně vendory a kontraktory. A ti následně mohou do Vaší společnosti dovést nové zákazníky jako vedlejší produkt spolupráce.

Proto na rozdíl od ostatních sociálních sítí není vždy nutné zaujmout originalitou nebo příběhem, ale často i odbornou problematikou dané věci. Je nutné svým sledujícím darovat pravidelný, a hlavně kvalitní obsah. Interakce Vašeho publika jen přitahují stále nové a nové potenciální členy Vašeho publika. Na tyto členy platí jednoduchá rovnice ZNÁT>OBLÍBIT SI>VĚŘIT. Přičemž v poslední fázi, získáte zákazníka, který Vaši firmu jen tak neopustí. K dosažení tohoto cíle Vám pomůže prospecting, awarness, engagement, nurturing, monitoring responsí, call to action a budování důvěry.

I když do nových klientů zde nemusíte dávat prakticky žádné peníze, všeobecně kvalitní profil na této sociální síti ale stojí značně velké úsilí.

Budování značky na TikToku

TikTok je v současnosti nejdynamičtěji vyvíjející se sociální síť. Dle www.softwaretestinghelp.com/most-downloaded-apps/ Tato aplikace zaznamenala 656M stáhnutí a za tok 2021 se tak stala nejstahovanější platformou. Podle dat od TikToku ji průměrný uživatel navštěvuje cca 50 minut denně a má do 29 let. Reálně však bude průměrný uživatel výrazně mladší.

Při vstupu na TikTok v tuto chvíli není možné počítat s vysokým výkonem kampaní. Ale naopak s velmi vysokým výkonem visibility. Důležité je také uvědomění toho, zda působením na TikToku jako značka nemůžete poškodit svůj obraz u stávajících klientů. Proto je tato platforma určena pro produkty, které cílí na mladší publikum teď (např. Fashion, beauty, sport, esport apod.) a nebo plánuje vybudovat něco jako vysněnou značku, nebo love brand (automobilový průmysl, luxury)

U kampaní a budování značky na TikToku je nutné zapoměnou na zaběhlé pořádky a přispůsobit se sociální síti/ komunitě. Trendy se na TikToku kvůli náročnosti obsahu mění rychleji, než kdekoli jinde. Podle algoritmu TikToku dalo snáze můžete prosadit s kopírováním trendů než s originalitou. A také se prakticky přes noc stát hvězdou této platformy. Na udržení divácké je potřeba pracovat pečlivě a videa pěstovat prakticky na denní bázi.