Online marketing v době koronavirové

Jak dělat marketing v době koronaviru? Do kterých kanálů investovat peníze? Má to nyní vůbec smysl? To jsou otázky, které si od letošního jara položila určitě spousta firem, prodejců i drobných živnostníků. My se na ně pokusíme v následujících řádcích Vám odpovědět. 

To, že ekonomiku (trh) čeká útlum a krize je prakticky nevyhnutelná situace. Některé společnosti, zejména ty v cestovních ruchu a stravování ji pociťovali již během letošního jara a léta. Aktuální situace bohužel tento útlum jenom posílí.

A jak tomu bohužel u každé krize bývá, pro jedny je to katastrofa a pro druhé příležitost. Například online portály s rozvozem potravin či jídla zažívají v těchto dnech opravdový “boom”.

Důležité je nyní přehodnotit své výdaje do offline marketingu a vše vložit do onlinu. A proč by tomu tak mělo být? Od konce února vzrostla denní doba uživatelů strávená na Facebooku téměř o 25 %! Návštěvnosti zpravodajských portálu je ve srovnání s předchozími obdobími téměř dvojnásobná. Většina lidí aktuálně pracuje z domova a více času tráví právě „online“, kde hledají v aktuální době partnery (ty obchodní), kterým „mohou věřit“, ať už pro dovoz jídla, či objednávky drogerie nebo oblečení.

Mám e-shop

S blížícím se dobou Vánoc je doba strávená na internetu a e-shopech ještě několika násobně větší. Navíc aktuálně je veškerý proces ohledně koupě rychlejší, proč? Jelikož v době restrikcí a právě zmiňovaných homeofficů, je celá rodina doma téměr po celý den a rozhodnout se zda například koupí novou sedací souprava mohou ihned. Dříve se tyto věci odkládali až bude čas, až bude o víkendu celá rodina doma, apod., 

A co s toho všeho vyplývá? Že ať už Vás krize zasáhne (zasáhla) či nikoliv, zkuste z ní vytěžit maximum, berte jí jako novou příležitosti, jak svůj business posílit. Vytvořte si účinnou strategii, která bude počítat, jak s dobou během epidemie a karantény, tak s dobou která nastane po ní.

Podstatné je, aby Váš zákazník věděl, že ve Vás má oporu i během této těžké chvíle, protože na značky (firmy), kterým bude moct důvěřovat nyní, bude důvěřovat na pořád a důvěru zachová i až se opět život vrátí do “normálu”.

Nejsem e-shop, neprodávám přes internet

Pokud je Vaše situace horší v tom, že nemáte možnost Váš produkt prodávat přes internet (tedy nejste e-shop) a restrikce se Vás dotýkají natolik, že musíte snížit Vaši obchodní aktivitu nebo dokonce na nějakou dobu úplně přerušit. Zkuste i tak tuto dobu využít naplno a smysluplně.

Toto období je ideální například na re-design webu, analýzu trhu, rozjetí online aktivit, prodeje přes sociální sítě a další činnosti na které jste dříve neměli čas. Zkuste daný čas využít efektivně.

Další možností, jak efektivně daný čas využít a přečkat toto období aktivně, je možnost návštěvy webinářů a online školení, kdy v dnešní době je jejich nabídka opravdu široká a můžete tím umožnit vzdělání nejen sobě, ale i svým zaměstnancům a posunout jejich znalosti dál.

Pamatujte, že krize jednoho dne skončí a můžete to být právě VY, kdo bude o krok napřed před konkurencí. Z každé krize vyjde vítěz nebo poražený. Buďte VY tím vítězem! Buďte aktivní, buďte vidět!